Monday, October 8, 2012

Aku Nak Kaya


Aku tak mahu KAYA?!
Oleh: Irfan Khairi
Ikuti artikel Irfan Khairi di Metro Ahad, Majalah M setiap minggu!
Percaya atau tidak sekiranya saya kata, kebanyakan kita yang tidak kaya adalah berpunca dari sebab sindrom 'tak mahu  kaya'? Ok, apa maksud saya?
Maksud saya adalah, jauh di sudut minda kita, mempunyai apa yang dikatakan sebagai "penghalang kekayaan" dan penghalang ini biasanya di bawah kesedaran kita. Kita tidak sedar, tetapi, ianya tetap ada.
Saya teringat ketika saya kecil satu masa dulu, makcik di kampung sering sebut, "Duit banyok pun tak boleh bawok kubo"  (sah orang Perak!) di alih lorat Perak menjadi "Duit banyak pun tak boleh di bawa ke kubur".  Ketika membesar, sering menoton TV cerita-cerita superhero seperti Superman dan Spiderman, di mana watak jahat pastinya orang yang kaya raya, tamak, sombong dan bongkak. Di bangku sekolah rendah dan sekolah menengah pula, kawan-kawan (dan saya juga- pengakuan!) sering mengejek 'anak orang-orang kaya'.  "Eleh, tengok anak orang kaya tu... macam bagus!" . Tak membantu juga, apabila dewasa membaca akhbar, sering kisah jenayah kolar putih terpapar meibatkan wang berjuta dicuri akibat ketamakan wang.
Apa yang terjadi adalah, tanpa disedari berbagai-bagai tanggapan negatif mengenai kekayaan telah masuk ke minda kita yang menjadi penghalang kekayaan. Sejak kita kecil hingga hari ni, berbagai-bagai kisah negatif wang melanda minda kita. Bukan hendak kata tiada yang positif mengenai wang masuk ke minda kita, tetapi sering kali sesuatu yang negatif itu lebih memberi impak kepada pemikiran kita.
Keadaan ini akan membuatkan kita takut pada wang, tak mahu bercakap tentang wang, dan sehingga tidak mahu ambil tahu perihal pengurusan kewangan. Buktinya, tidak ramai yang membincangkan perihal kewangan dan matlamat kewangan bersama keluarga. Ada juga keluarga yang menganggap topik 'wang' sebagai seuatu yang pantang disebut!
Walaupun jauh disudut minda, perasaan ini akan menghalangkan kita mencapai matlamat kewangan kita. Apa yang terjadi adalah, kita sendiri telah mengsabotaj diri kita sebelum berusaha. Sebelum melakukan sesuatu untuk menambah baik kewangan, suara dalam diri sudah berbunyi "Eh... tak baik cakap pasal wang", "Eh... buat apa buat duit banyak-banyak, bukan boleh bawak kubur", "Eh... nanti buat duit banyak, apa pulak orang kata". Maka, langkah pertama pula tidak di ambil tanpa disedari.
Tetapi, ada juga yang berjaya dalam kewangan, mendapat pendapatan yang baik, tetapi entah kenapa, hujung bulan tidak kira berapa pendapatan yang dapat, baki di bank hanya cukup-cukup makan sahaja. Atau sampai satu tahap, ia tidak naik-naik. Anda pernah merasakan keadaan ini?
Ini juga adalah akibat kita sabotaj diri sendiri. Kita telah mengaitkan mempunyai lebih wang sebagai sesuatu yang negatif. Sesuatu yang tidak patut kita punyai. Dan sesuatu yang tidak boleh usahakan lebih. Dan semua ini berlaku tanpa kita sedari - kita tidak mahu kaya!

Thursday, September 27, 2012

ilmu niaga



BERNIAGA BUKAN UNTUK SEMUA ORANG!

9/10 punca rezeki yang terbesar datangnya daripada perniagaan. Rasulullah saw pernah bersabda begitu lebih 1400 tahun dahulu. Malah, Richard Branson, pengasas Virgin Group pernah ditanya apakah rahsia membina kekayaan dan menjadi penderma/ philantrophist yang bagus, dia jawab "Anda mesti mempunyai perniagaan!". Masalahnya ialah ramai yang berniaga atau baru nak berniaga tapi bukan sahaja gagal, malah ada yang dah berniaga bertahun-tahun tetapi pendapatan dia lebih teruk dari mereka yang bekerja makan gaji.

Sekiranya anda tidak serius atau tidak mempunyai keinginan atau impian untuk mempunyai banyak wang, then baik kerja makan gaji. Cukuplah dapat gaji 1hb, masuk 2hb tinggal RM28.00 dalam akaun.

Kerana bisnes memang tidak mudah jika tidak ada keinginan, tidak ada mentor, tidak ilmu dan sistem atau formula yang bagus. Majoriti mereka yang hadir ke kelas saya dan berjaya merubah hidup mereka juga mempunyai KUASA TINDAKAN yang tidak lekang dek hujan dan tidak panas dek api! Kuasa tindakan yang lautan api sanggup ku renangi. Kuasa tindakan yang tidak terima bila orang kata "susah!" atau "payah" atau "tak boleh ni...."....... Dan mereka adalah orang yang mempunyai kekuatan jiwa dengan prinsip "Do whatever it takes to be successful!"

Malah, orang yang berniaga, apatah lagi baru nak berniaga samada part-time atau dari rumah. Mereka tak ada masa nak layan TV atau berada dalam "Comfort Zone" selesalah sangat kerana mereka tahu jika mereka bersusah payah hari ini, Insya-Allah mereka akan berjaya kemudian!

Mitos #1 yang ramai orang ada tentang berniaga adalah : Nak berniaga mesti ada modal wang yang banyak. Itu adalah kepercayaan khurafat. Majoriti mereka yang menjadi billionaire atau jutawan adalah mereka yang asalnya tidak ada modal duit tapi ada modal diri. Ilmu, pengalaman, kudrat, kuasa tindakan, strategi dan sanggup belajar daripada orang lain yang dah berjaya. Modal wang akan datang bila kita tunjukkan yang kita sanggup bekerja kuat membina perniagaan kita.

Saya akan berkongsi banyak perkara tentang bagaimana membina perniagaan anda sehingga menjadi usahawan yang berjaya serta Jutawan Industri dalam masa 3 tahun atau kurang dari sekarang dan jangan percaya cakap saya hadir nanti ke Klinik Usahawan Dr Azizan Osman- Seminar Jutawan Industri untuk mendengar sendiri bagaimana sedikit ilmu dan pengalaman saya telah membantu beratus ribu orang membina perniagaan mereka. Jangan dengar cakap sesiapa sahaja yang tak pernah berniaga dengan berjaya atau mereka yang takut berniaga selama ni dan hanya makan gaji serta berpemikiran yang negatif kerana mereka takut anda bakal buktikan yang pemikiran mereka adalah salah. Mereka suka anda join puak mereka di Pulau Alasan!

Pastikan anda daftar percuma di www.jutawanindustri.com! Kuasa tindakan anda hari inj menentukan kuasa kejayaan anda esok! Ada berani ke kecut? - Azizan Osman - pergi ke www.jutawanindustri.com

Tuesday, August 21, 2012

Kamera Nikon Dah Terjual

Akhirnya kamera merah comel di bawah terjual juga kepada en rizal dr sg karang, kuantan...tqs kerna sudi membeli, en rizal terjumpa s2600 melalui mudah.my kerna saya juga letak iklan kat sana, sebab lama kat blog tak terjual, cik natasya terlambat sikit, if sms cepat sikit, tak terperasan komen dia....

S2600 SOLD

Wednesday, August 1, 2012

Promosi Raya for Camera Nikon Coolpix S2600

Camera di bawah di tawarkan pada harga rm300 , promosi raya


nikon s2600 - slim je, ringan je


camera wat raya, snap memory raya anda dengan nikon, pasti bergaya sebb merah menyala....